Internationale Tennis Club van Nederland

De Internationale Lawn Tennis Club van Nederland (IC van Nederland) werd opgericht op 13 oktober 1931. De Statuten omschrijven de belangrijkste doelstelling van de vereniging als: "het bevorderen van het tennisspel en het tot stand brengen van een hechte band tussen tennisspelers, die voor hun land zijn uitgekomen in interlandwedstrijden."

De IC van Nederland telt ca. 120 Nederlandse Ereleden, Leden van Verdienste en gewone leden (waaronder sinds 1991 ook damesleden) en 150 buitenlandse leden. Zijn Beschermheer is Z.K.H. Prins Bernhard.

Tot het gewone lidmaatschap kunnen slechts worden uitgenodigd die spelers en speelsters die in tenminste één officiële landenwedstrijd voor Nederland zijn uitgekomen of een nationale seniorenenkelspeltitel hebben behaald.
Praktisch alle grootheden van ons vaderlandse tennis zijn IC-lid (geweest), van Henk Timmer (die in 1931 mede aan de basis van de IC stond) en Kea Bouman, via Tom Okker en Betty Stöve tot alle leden van het huidige Davis Cup team en Fed Cup team. Buitenlands lid wordt men eveneens op uitnodiging. De IC van Nederland mag internationale grootheden als Björn Borg, Stan Smith, John Newcombe, Tony Roche, Ken Rosewall, Ilie Nastase en vele anderen tot haar leden rekenen.

Vooral in de eerste decennia van haar bestaan heeft de IC van Nederland een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbetering van het tennispeil in ons land door de organisatie van een groot aantal internationale ontmoetingen, waarbij onze tennistop zich keer op keer kon meten met internationale spelers van formaat. In die jaren werd het tennispubliek op die manier steeds weer in de gelegenheid gesteld de groten uit de internationale tenniswereld in eigen land te bewonderen. De IC van Nederland is echter steeds met haar tijd meegegaan en beijvert zich nu met name voor het verder ontwikkelen van een toptennis-cultuur in ons land.

Het programma van de IC van Nederland omvat jaarlijks zo'n 15 evenementen en wedstrijden. Behalve aan internationale ontmoetingen wordt traditioneel veel aandacht gegeven aan de jeugd. In dat kader worden jaarlijks winterwedstrijden tegen jeugdselecties gespeeld.

Daarnaast is er een 2-jaarlijkse IC Academie, waarbij de 20 beste jongens en meisjes t/m 16 jaar een door de IC verzorgde dag wordt aangeboden, met bv. als thema's "omgang met de media" en "hoe om te gaan met wedstrijdspanningen". Onder leiding van ons o.a. Bestuurslid Marcella Mesker werd hieraan o.a. meegewerkt door Kees Jansma, Mart Smeets, sportpsycholoog Peter Blitz, fiscalist Paul Foortse, Tom Okker, Betty Stöve, Stanley Franker, Michiel Schapers, Marcella Mesker, Jan Siemerink, Jacco Eltingh, Miriam Oremans en vele anderen.

In niet minder dan 34 landen bestaan IC's, gebundeld in de IC Council, die traditioneel jaarlijks in de tweede week van Wimbledon bij elkaar komt. De IC van Nederland is één van de alleroudste Clubs. Slechts onze zusterverenigingen in Engeland, Frankrijk en Amerika werden eerder opgericht. Illustratief voor het feit dat de IC-gedachte springlevend is moge zijn het gegeven, dat sinds 1990 liefst 7 nieuwe IC's werden opgericht, met als laatste Tjechië in 1999.