Rol KNLTB

In 1999 is de KNLTB vanuit het nieuwe beleid Toptennis gestart met een uitbreiding van het aantal internationale toernooien in Nederland. De filosofie erachter is om veel Nederlandse tennissers, zowel bij de jeugd als binnen het professionele circuit, kennis te laten maken met internationaal tennis. Door middel van het toekennen van wildcards en de mindere kosten die spelen in eigen land met zich meebrengt, nemen veel Nederlandse tennissers deel aan deze toernooien. Het initiatief is uiterst positief ontvangen door spelers, coaches, ouders, pers en andere belangstellenden.

Ondertussen zijn contacten op gang gekomen tussen de KNLTB en vijf tennisscholen, die zich verzameld hebben in een stichting ter bevordering van het Nederlandse tennis. De contacten verlopen positief en constructief om uiteindelijk te komen tot een gezamenlijke verantwoording voor het Nederlandse tennis. Eén van de eerste initiatieven uit dit overleg was de overname van Goldstar en Approach van vier professionele toernooien die in organisatorische problemen waren gekomen.

KNLTB Toptennis is in 2001 op zoek gegaan naar mogelijkheden om ook in de wintermaanden internationale evenementen te organiseren, daar de zomerkalender aardig vol zit. Door de nieuwe structuur, onder leiding van technisch directeur Hans Felius, is de samenwerking met de privé-sector geïntensiveerd. Uit dit overleg kwam naar voren dat er behoefte is aan een nationaal winterprogramma, daar er in Nederland voor beginnende professionals, categorie 1- en 2 spelers en Jong Oranje spelers nauwelijks speelmogelijkheden zijn. De positieve stemming die heerst bij alle betrokkenen heeft ervoor gezorgd, dat het Henk Timmer Circuit in het najaar van 2002 van start kan gaan. Het principe is simpel: acht verschillende tennisscholen organiseren ieder in de accommodatie waar ze trainen een Nationaal Ranglijsttoernooi voor dames en heren. De organisatie en de kosten die hiermee gepaard gaan, zijn voor de tennisschool. De KNLTB staat garant voor het prijzengeld en heeft reglementaire aanpassingen gemaakt om de wintertoernooien optimaal te kunnen organiseren.
Ieder toernooi heeft een kwalificatietoernooi en een aantal heeft ook een prekwalificatietoernooi, zodat er extra speelmogelijkheden worden gecreëerd. Bovendien heeft de organisatie van ieder toernooi per schema de beschikking over acht wildcards, waarvan er vier bestemd zijn voor Jong Oranje spelers en vier voor spelers van de organiserende tennisschool.

Het Henk Timmer Circuit geeft uitstekend aan dat samenwerking tussen de KNLTB en de privé-sector tot optimale resultaten leidt. De Internationale Club van Nederland (IC) volgt de positieve ontwikkelingen binnen het Nederlandse tennis op de voet en heeft voor dit unieke initiatief ondersteuning gevraagd aan de Henk Timmer Stichting. Met succes en vandaar de naam: Henk Timmer Circuit.